Mitä ruokakasvatus on?

Ruokakasvatus on puhetta, toimintaa ja ajatuksien jakamista ruuasta ja ruuan äärellä. Ruokakasvatuksen voidaan laajasti ymmärtää olevan kaikkea ruokaan tai syömiseen liittyvää opetusta, neuvontaa, ohjausta ja viestintää.

Kouluissa ruokakasvatusta annetaan eri oppiaineissa ja kouluruokailussa. Ruokakasvatusta on myös kouluympäristön muokkaaminen sellaiseksi, että se kannustaa hyviin valintoihin ja lisää oppilaiden osallisuutta. Koulujen ruokakasvatusta ohjaavat opetussuunnitelman perusteiden linjaukset ja kouluruokailusuositus.

Ruoka on kiinnostava ilmiö

Ruokakasvatus tarjoaa oppilaille tietoa ja kokemuksia ruuan alkuperästä, ruokakulttuurista, ruokien ominaisuuksista sekä kestävistä ja terveellisistä ruokavalinnoista.

Ruoka on loputtoman mielenkiintoinen tutkimuskohde, jota voidaan käsitellä monesta eri näkökulmasta. Ruoka-asiat nivoutuvat kaikkiin oppiaineisiin, erityisesti ympäristöoppiin ja kotitalouteen. Ruokaan liittyy kiehtovia ilmiöitä ja on hyvä aihe myös monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin.

Kun oppilaat innostuvat ja oppivat ruuasta, heille kasvaa myönteinen ja tasapainoinen suhde ruokaan, mikä edistää terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tiedetään, että lapsuudessa opitut tottumukset ja taidot säilyvät pitkälle aikuisuuteen. Ei siis ole yhdentekevää, minkälaisia ruokataitoja koulussa opitaan!

Katso esimerkki ruokakasvatuksen vuosisuunnitelmasta.

Ruokakasvatuksen 10 tavoitetta

Ruokakasvatus muodostaa jatkumon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Maistuva koulu -mallin mukainen ruokakasvatus tähtää siihen, että yläkouluun siirtyessä oppilas:

  1. Osaa koota täysipainoisen aterian sekä valita tai valmistaa välipalan terveellisesti.
  2. Omaa hyvät pöytätavat ja ottaa muut huomioon.
  3. Arvostaa kouluruokaa ja tietää, miten kouluruokailuun voi vaikuttaa.
  4. Iloitsee ruuasta yhdessä muiden kanssa.
  5. Keskittyy syömiseen ja suhtautuu uteliaasti ruokaan käyttäen kaikkia aisteja.
  6. Tietää, miten ruoka vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen.
  7. Kunnioittaa omaa ja toisen kehoa.
  8. Tietää, mistä ruoka tulee.
  9. Tunnistaa suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteet.
  10. Osaa arvioida kestäviä ruokavalintoja.

Katso myös


Jaa: