Suomalaiset sesonkiruuat (nro 131)

3-6 lk, Esiopetus -1-2 lk, Etäopetus, Ideoita opetukseen, Kestävät ruokavalinnat, Kotitalous, Ruokakulttuurit, Ympäristöoppi

Sesongit rytmittävät ruokavuottamme. Tehtävän tarkoituksena on tunnistaa, mitä erilaisia ruokia kuuluu mihinkin vuodenaikaan.

”Juttelimme luokassa joulun sesonkiruuista, mitä ne ovat ja mitä niistä oppilaiden kotona syödään.” (Opettaja, 2. lk)

Kirjoita taululle vuodenajat niin, että niiden alle mahtuu kirjoittamaan ruokaehdotuksia. Miettikää yhdessä, mitä sesonkiruokia voisi kuulua mihinkin vuodenaikaan ja miksi. Kirjaa oppilaiden ruokaehdotukset oikean vuodenajan alle ja auta tarvittaessa. Mitkä ruuista ovat tuttuja ja mitkä niistä ovat mieluisimpia?

VuodenaikaSesonkiruuat
Talvi
Joulukinkku tai -kalkkuna, imelletty porkkana-, peruna-, lanttu- ja maksalaatikko, lipeäkala, rosolli, luumukiisseli, piparkakut, joulutortut, glögi, blinit ja mäti, madekeitto, Runebergin tortut, ystävänpäivän leivokset, laskiaspullat, hernerokka,
KevätPääsisäislammas, mämmi, pasha, pääsiäismuna, sima, tippaleivät
KesäRaparperiherkut, uudet perunat ja silli, varhaisvihannekset ja -kaali, nuoret juurekset, grillimakkara ja muut grillattavat, mansikat ja metsämarjat, ravut
SyksyRiistaruuat, puolukat, sienet, juurekset, martinpäivänhanhi
MuutSyntymäpäiviin ja häihin kuuluu yleensä täytekakku

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi täältä.