Puhetta ruuasta ja ruuan äärellä

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kouluruokailu, Makukoulu, Ruokakulttuuri, Ryhmätehtävä, Syömisen taito, Tehtäviä oppitunnille

Se, mitä ja miten ruuasta ja ruuan äärellä puhutaan, vaikuttaa ruokailuhetken tunnelmaan ja asenteisiin ruokaa kohtaan. Tässä tehtävässä pysähdytään oppilaiden kanssa pohtimaan, mitä merkitystä ruokapuheella on.

Oppitunti: Äidinkieli, Ympäristöoppi

Keskustele luokan kanssa:

• Mistä asioista oppilaat yleensä puhuvat ruokatauon aikana? Entä miten vaikuttaa tunnelmaan, jos ruokailun aikana ei saa puhua?
  • Miettikää, millaiset olisivat kivoja puheenaiheita koulun ruokasaliin ja millaiset aiheet taas eivät sovi tilanteeseen.
  • Miten ja miksi muiden ihmisten puhe ruuasta vaikuttaa omaan ajatteluun? Puhuvatko kaverit kouluruuasta myönteiseen vai kielteiseen sävyyn? Miten kotona puhutaan ruuasta? Entä miten opettajan ruokapuheet vaikuttavat omiin ajatuksiin?

Tehtävän lähde: Makukoulutehtäviä kouluruokailuun, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry.