Ruokaohjeen muuntaminen (nro 115)

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Lyhyt tehtävä, Ruuanvalmistus ja elintarvikkeet, Tehtäviä oppitunnille

Tässä tehtävässä oppilaat muuntavat annettuja reseptejä sopivaksi eri määrälle ruokailijoita.

Oppitunti: Matematiikka, Kotitalous

Valmistelut

Tulosta oppilaille reseptit (liite, s. 1). Voit myös tulostaa itsellesi ratkaisut (liite, s. 2), jos toteutatte tehtävän ohjeissa annetuilla muunnoksilla.

Jaa oppilaille monisteet ja ohjeista laskutehtäviin:

• Laskekaa, kuinka paljon aineita pitää mitata kaurapuuroon, jos sitä tehdään neljän hengen sijasta kuudelle.
  • Entä paljon perunamuhennokseen tarvitaan aineita, jos 10 hengen sijasta sitä syökin vain 5 henkeä?

Voit muokata tehtävää myös oppilaiden tason mukaan helpommaksi tai haastavammaksi. Harjoituksen yhteydessä voitte miettiä miten toimia ongelmatilanteissa, esimerkiksi jos alkuperäiseen ohjeeseen menisi kolme kananmunaa ja annos täytyy puolittaa.

Voitte tehdä tehtävät yhdessä, pienryhmissä tai itsenäisesti.

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi täältä.

Liitteet: