Ruokaohjeen muuntaminen (nro 115)

 Printtaa

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kotitalous, Matematiikka

Harjoitellaan reseptien muokkaamista sopivaksi eri määrälle ruokailijoita.

Valmistelut

Tulosta oppilaille reseptit. Voit myös tulostaa itsellesi mallivastaukset, jos toteutatte tehtävän ohjeissa annetuilla muunnoksilla.

Tehtävän toteutus

Opeta kuinka ruokaohjeita voidaan muuntaa kätevästi kertoimen avulla. Kerroin saadaan siitä, montako annosta ”vanhalla” reseptillä saa ja montako annosta ”uudella” pitäisi saada. Kerroin luodaan jakolaskulla, jossa sijoitetaan VANHA alas ja UUSI ylös. Sen jälkeen reseptin jokaisen raaka-aineen määrä kerrotaan saadulla kertoimella ja muunnos on valmis.

Esimerkki: Kaurapuuro

Kaurapuuroreseptin muuntokertoimen laskeminen – suurentaminen 4 annoksesta kuuteen.
Kaurapuuroon tarvittavan maidon ja veden määrä 6 annokseen.

Jaa oppilaille monisteet ja ohjeista laskutehtäviin:

  • Laskekaa, kuinka paljon aineita pitää mitata kaurapuuroon, jos sitä tehdään neljän henkilön sijasta kuudelle ruokailijalle?
  • Entä paljonko perunamuhennokseen tarvitaan aineita, jos 6 henkilön sijasta sitä syökin vain 3 henkilöä?

Voit muokata tehtävää myös oppilaiden tason mukaan helpommaksi tai haastavammaksi. Harjoituksen yhteydessä voitte miettiä miten toimia ongelmatilanteissa, esimerkiksi jos alkuperäiseen ohjeeseen menisi kolme kananmunaa ja annos täytyy puolittaa.

Voitte tehdä tehtävät yhdessä, pienryhmissä tai itsenäisesti.

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi täältä.

Liitteet:

Voisit tykätä myös näistä