Kasvikset haltuun -ruokakasvien ryhmittelyä

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kasvikset ja hedelmät, Lyhyt tehtävä, Ryhmätehtävä, Tehtäviä oppitunnille

Mihin kasviryhmään munakoiso kuuluu? Entä peruna? Tehtävässä oppilaat muistelevat ryhmissä ruokakasvien nimiä ja ryhmittelevät kasviksia eri kasviryhmiin.

Oppitunti: Ympäristöoppi

Valmistelut

Kirjaa taululle 10 eri kasviryhmää. Suluissa on oikeita vastauksia kunkin ryhmän alle, älä kirjoita niitä heti oppilaiden näkyville.

1. Viljakasvit (ruis, vehnä, ohra, kaura, riisi, maissi, hirssi, durra, tattari)
  2. Öljykasvit (soijapapu, maapähkinä, rypsi, rapsi, auringonkukka, kookospalmu, öljypalmu, oliivipuu, seesami, pellava)
  3. Mukulakasvit ja sokeria tuottavat kasvit (peruna, bataatti, jamssi; sokeriruoko, sokerijuurikas)
  4. Vihannekset (tomaatti, kurkku, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso, meloni, kurpitsa)
  5. Juurekset (porkkana, lanttu, nauris, punajuuri, retikka, mukulaselleri, mustajuuri)
  6. Lehtivihannekset ja muut vihannekset (salaatit, yrtit, pinaatti, mangoldi; raparperi, lehtiselleri, artisokka, parsa)
  7. Sipulit (keltasipuli, punasipuli, valkosipuli, ruohosipuli, purjo)
  8. Kaalit (keräkaali, kyssäkaali, ruusukaali, lehtikaali, kukkakaali, parsakaali, kurttukaali)
  9. Hedelmät (omena, päärynä, luumu, appelsiini, sitruuna, mango, nektariini, ananas, avokado, banaani, persikka, kiivi, viikuna, taateli)
  10. Pähkinät (manteli, pistaasi, saksanpähkinä, pekaanipähkinä, hasselpähkinä, cashewpähkinä)

Jaa oppilaat kymmeneen eri kasviryhmään (mainittu yllä). Voit myös valita vain muutaman kasviryhmän, jos osa niistä tuntuu liian vaikeilta. Kukin ryhmä miettii niin monta omaan ryhmänsä kuuluvaa kasvia kuin suinkin.

Kirjaa taululle kasviryhmien alle kunkin ryhmän ehdotukset. Väärissä tai epäselvissä tapauksissa voit tiedustella muilta ryhmiltä oikeata vastausta. Tarvittaessa vastauksia voi etsiä myös internetistä tai kasvikirjoista.

Lopuksi luettele yksi kasvi kerrallaan niin, että se ryhmä, johon mainittu kasvi luokitellaan, nousee seisomaan. Oikean vastauksen jälkeen ryhmä saa istua ja leikki jatkuu uudella kasvilla.

Voit myös soveltaa tehtävää antamalla vihjeitä kasvista, esimerkiksi missä se kasvaa, miltä se näyttää tai mitä siitä valmistetaan. Ryhmä yrittävät tunnistaa kasvin ja miettiä sen jälkeen, mihin ryhmään se heidän mielestään kuuluu.

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi täältä.

Vinkki! Kasviksia voi luokitella eri tavoin. Voitte tutustua myös kasvisten sukupuuhun sekä vaihtoehtoiseen kasvisten määrittelyyn Kotimaisten kasvisten verkkosivuilla.