Millainen on oma aamupalani?

Ateriat ja ateriarytmi, Ideoita opetukseen, Kaikenikäisille, Kotitehtävä, Ravitsemus ja terveys, Yksilötehtävä

Aamupalan sanotaan usein olevan päivän tärkein ateria; se virkistää yön jälkeen ja auttaa lasta jaksamaan aamupäivän koulussa lounaaseen saakka. Tässä tehtävässä oppilaat pohtivat omia aamurutiinejaan ja aamupalatottumuksiaan itse ottamiensa valokuvien avulla.

Oppitunti: Äidinkieli ja kirjallisuus, Ympäristöoppi

Taustatietoa opettajalle:

Kasvamiseen kuluu paljon energiaa ja ravintoaineita, mistä syystä ruokavalion on tärkeä olla monipuolinen. Aamupala on riittävän monipuolinen, kun muistaa syödä jotain kolmesta ruoka-aineryhmästä (kasvikset, täysvilja- ja maitotuotteet).

Pyydä oppilaita kuvaamaan kännykällä tai kameralla, tai kirjoittamaan ylös viikon ajan omat aamupalansa. Sen pohjalta oppilaat voivat äidinkielen tunnilla kirjoittaa lyhyesti, oivalsivatko he kuvaamisen avulla jotain uutta omasta aamupalastaan. Lisäksi he voivat arvioida tekstissä omia aamupalatottumuksiaan pohtien erityisesti sitä, mitä hyvää niissä on.

Muita pohdittavia kysymyksiä voivat olla:

• Millaiset aamurutiinit minulla on?
  • Onko aamuisin kiire? Miksi?
  • Huomaatko mikä auttoi jaksamaan?
  • Millainen voisi olla aamupala, jolla jaksat?

Näin voitte koota kokonaisen oppitunnin teemasta ”Ateriarytmi alkaa aamupalasta”:

Tehkää myös tehtävät Ateriarytmi kohdilleen ja Aamupala-viestijuoksu.

Lähteet: Tehtävä on peräisin Hyvän Olon Eväät -oppaasta