Maustepöytä

Kaikenikäisille, Kasvikset ja hedelmät, Kouluruokailu, Makukoulu, Ravitsemus ja terveys, Ruokakasvatusta yhdessä, Ruokapalvelu, Tehtäviä ruokailuun

Mausteet ovat helppo keino lisätä ruokaan makua ilman, että suolaa tarvitsee lisätä. Tässä tehtävässä perustetaan kouluravintolaan maustepöytä, jonka avulla tutustutaan uusiin makuihin ja harjoitellaan ruuan maustamista.

Perustakaa koulun ruokasaliin yhdessä henkilökunnan kanssa maustepöytä. Maustepöydässä voi olla tarjolla esimerkiksi:

• Tuoreita yrttejä
  • Kuivattuja yrttejä ja valkosipulia
  • Pippuria
  • Paahdettuja siemeniä ja kuivattuja marjoja
  • Jotain keittiöhenkilökunnan valmistamaa, kuten salsaa, pestoa tai itsetehtyä salaatinkastiketta
  • Luokan omista istutuksista tai metsäretkeltä keräämiä yrttejä, villiyrttejä, marjoja tai vihanneksia

Maustepöydän tarkoituksena on lisätä oppilaiden uteliaisuutta ja hyväksyvyyttä uusia makuja kohtaan. Mausteet ovat myös hyvä keino laajentaa oppilaiden raaka-ainetietämystä ja opetella sitä, millä mausteella kannattaa maustaa mitäkin ruokaa.