Marjaa monessa muodossa

 Printtaa

Ideoita opetukseen, Kaikenikäisille, Kokonainen oppitunti, Makukoulu, Ruuanvalmistus ja elintarvikkeet, Tehtäviä oppitunnille

Maistuuko puolukka erilaiselta jogurtissa kuin vispipuurossa? Tässä tehtävässä oppilaat arvioivat, mitä raaka-aineen maulle tapahtuu erilaisissa tuotemuodoissa sekä tutustuvat perusmakujen vuorovaikutukseen.

Oppitunti: Ympäristöoppi, Kotitalous

Valmistelut

Varaa tehtävää varten:

  • Puolukkamehu 1,5 l (n. 0,5 dl/oppilas)
  • Puolukkajogurtti 4 x 200 g, (noin rkl/oppilas)
  • Puolukkavispipuuro 450 g (noin rkl/oppilas)
  • Puolukka 100 g (tuore tai pakaste; muutama puolukka/oppilas)
  • Pienet kertakäyttölasit (1 kpl/oppilas)
  • Maistelulautaset, joille mahtuu 3 näytettä (1 kpl/oppilas)
  • Lusikat (1 kpl/oppilas)
  • Vesilasit (1 kpl/oppilas)

Ennen tuntia:

Kaada mehua laseihin, annostele jogurttia, vispipuuroa, ja puolukoita maistelulautasille. Anna tarvittaessa oppilaiden auttaa annostelussa, mutta painota, ettei tuotemerkeillä tai näytteiden tunnistamisella ole merkitystä vaan tarkoitus on arvioida puolukan maun muuttumista erilaisissa elintarvikkeissa.

Huom! Havainnollistamiseen voi käyttää puolukkatuotteiden sijaan myös esimerkiksi omenatuotteita.

Tehtävän toteutus

Jaa oppilaat istumaan 4–5 hengen ryhmiin pöytien ympärille. Jaa oppilaiden avustuksella näytteet ja vesilasit pöytiin. Neuvo oppilaita aloittamaan maistelu tuoreista/pakastetuista puolukoista, jolloin marjalle ominaista makua on helppo verrata muihin tuotteisiin. Välillä huuhdellaan suu vedellä. Sitten maistetaan seuraava näyte.

Keskustelkaa maistamisen jälkeen:

  • Mikä tuote miellytti eniten ja miksi?
  • Kuinka puolukan maku muuttuu eri tuotteissa ja verrattuna tuoreeseen puolukkaan?
  • Mikä tuote maistuu happamimmalta, mikä makeimmalta?
  • Oliko jokin tuote yllättävän makuinen?
  • Miten sokeri vaikuttaa puolukan happamaan perusmakuun?


Tehtävän lähde: Ruukku: Makukoulu – Opettajan opas alakouluun

Voisit tykätä myös näistä