Lisää kasviksia koululounaalle

Ateriat ja ateriarytmi, Kasvikset ja hedelmät, Kestävät ruokavalinnat, Kouluruokailu, Ravitsemus ja terveys, Ruokakasvatusta yhdessä, Ruokapalvelu, Ruuanvalmistus ja elintarvikkeet

Kasvisten tarjoilutavoilla voidaan vaikuttaa olennaisesti niiden houkuttelevuuteen ja menekkiin koululounaalla. Tästä kortista löydät vinkkejä, miten kasvisten menekkiä voidaan lisätä.

Salaattipöytä linjaston alkuun

Tarjoilulinjasto kannattaa järjestää siten, että salaatit ja kasvislisäkkeet ovat tarjolla ensimmäisinä. Tämä lisää niiden kulutusta ja helpottaa lautasmallin noudattamista.

Monipuolisuus

Koululounaalla ja välipaloilla kasviksia, marjoja ja hedelmiä on tärkeä tarjoilla monipuolisesti ja eri muodoissa, jotta koululaiset tottuvat niiden erilaisiin makuihin ja rakenteisiin. Eriväriset kasvikset, hedelmät ja marjat lisäävät ruuan houkuttelevuutta. Myös satokauden tuotteita kannattaa suosia. Kasviksia tarjotaan tuoreina sekä kypsennettyinä.

Kasvikset tarjolle komponentteina

Salaattipöytä, jossa salaatin eri komponentit ovat tarjolla erikseen, lisäävät kasvisten menekkiä. Näin oppilaat voivat koota lautaselleen itselleen mieluisen salaatin. Kasvisten tarjollepano sellaisenaan lisää niiden houkuttelevuutta, sekä helpottaa myös sellaisten oppilaiden ruokavalintoja, joilla allergia tai muut tekijät estävät syömästä jotakin kasvista. Myös sormin/kädestä syötäviä kasviksia ja hedelmiä on hyvä suosia varsinkin välipalatarjoilussa.

Vinkki! Muistattehan myös hyödyntää koulussanne kouluhedelmätukea!

Lue lisää kasvisten, hedelmien ja marjojen tarjoilusta koululounaalla: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017, s. 53

Lähde: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017