Jouluinen kirje kaverille (nro 12)

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kokonainen oppitunti, Ruokakulttuuri, Tehtäviä oppitunnille, Yksilötehtävä

Joulu on monelle varsinainen ruokajuhla. Joulun juhlaruuat voivat vaihdella perheestä toiseen – mitä teidän perheessä syödään jouluna? Tässä tehtävässä oppilaat kirjoittavat kirjeen oman perheensä perinteisestä joulusta ja jouluna nautituista ruuista.

Oppitunti: Äidinkieli ja kirjallisuus, Kielten opetus

Ohjeista oppilaat kirjoittamaan kirje kuvitteelliselle kiinalaiselle kirjeenvaihto- tai Facebook-kaverille. Kirjeessä kirjoitetaan tarina oman perheen perinteiseen jouluun kuuluvista jouluruuista, ruokailutavoista, ruokalahjoista ja pöytäkoristeista. Voit johdatella tehtävään kysymyksillä:

• Syödäänkö teillä kinkkua vai kalkkunaa? Entä silliä tai lipeäkalaa?
  • Mitä jouluisia laatikkoruokia teillä on joulupöydässä?
  • Kummista pidät enemmän tortuista vai piparkakuista?
  • Kuka teillä leipoo piparit ja tortut, vai ostatteko ne valmiina kaupasta? Koristellaanko teillä pipareita ja jos koristellaan, miten?
  • Millaisia joulutapoja perheellänne on?
  • Annatteko toisillenne ruokalahjoja ja ja jos annatte, millaisia ne ovat?
  • Mitä tapoja teille on tullut isän puolelta ja mitä äidin puolelta?
  • Osallistuvatko isovanhemmat joulunviettoon?

Vinkki! Tehtävän voi toteuttaa myös esim. englannin kielen tunnilla.

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi täältä.