Kasvisruoka toisena vaihtoehtona (nro 17)

 Printtaa

Ateriat ja ateriarytmi, Kestävät ruokavalinnat, Ravitsemus ja terveys, Ruokakasvatuksen tukena, Ruokakasvatusta yhdessä, Ruokapalvelu, Ruuantuotanto, Ruuanvalmistus ja elintarvikkeet

Kouluruokailusuositusten mukaan koululounaalla tulisi tarjota kaksi pääruokavaihtoehtoa. Vapaasti valittavan kasvisruuan tarjoaminen on ympäristövastuullinen ruokakasvatusteko, joka edistää kasvisruokiin tottumista ja niiden syömistä.   

Kasvisruokavaihtoehto kannattaa

  • Auttaa vähentämään punaisen lihan määrää oppilaiden ruokavaliossa. Esi- ja alakouluikäisellä suositellaan, että punaista lihaa syödään korkeintaan noin 350–400 g viikossa.  
  • Pienentää kouluruuan ympäristövaikutuksia.
  • Lisää kasvisten määrää kouluruualla.
  • Edistää oppilaiden tottumista uusiin kasvisruokiin.
  • Laajentaa oppilaiden makupalettia.
  • Tuo vaihtelua ja valinnanvaraa kouluruokaan.
  • Erityisruokavalioiden määrää voidaan vähentää, kun kasvisruoka suunnitellaan tukemaan perusruokalistaa. Kasvisruoka soveltuu pääsääntöisesti myös uskonnolliseen ja eettiseen vakaumukseen pohjautuviin ruokavalioihin.

Vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä.

Kouluruokailusuositus 2017

Kasvisruoka kouluruokailussa

Kouluruokailussa kasvisruokavalio toteutetaan yleensä lakto-ovovegetaarisena. Kasvisaterian riittävä proteiinisisältö varmistetaan palkokasveilla, muilla kasviproteiinin lähteillä, maitovalmisteilla tai kananmunalla.  Mikäli koulussa tarjotaan vegaaniruokaa, tulee sen ravitsemuksellinen täysipainoisuus suunnitella huolella.

Lue lisää kasvisruokavaihtoehdosta kouluruokailussa: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017, s. 35-37

Lue lisää lasten vegaaniruokavaliosta: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille, s. 99-102

Lähde: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017

Voisit tykätä myös näistä