Jonotus ja linjasto (nro 11)

Kouluruokailu, Ruokakasvatusta yhdessä, Ruokapalvelu

Yksi tärkeä asia positiivisessa ruokailukokemuksessa on, että myös ruuan jonottaminen sujuu jouhevasti. Kouluruokailussa jonossa saatetaan etuilla ja odottaminen voi muutenkin olla rauhatonta. Jonotuskäytäntöjä muokkaamalla jonottamisesta saadaan miellyttävämpi kokemus kaikille.

Merkatkaa jonotusalue lattiaan ohjaamaan polkua. Järjestäkää myös ruokasalin kalusteet järkevästi jonotuksen kannalta.

Jonotuskäytännöistä kannattaa keskustella myös oppilaiden kanssa:

• Miten otan muut huomioon ruokajonossa?
  • Miten toimin, jos haluan hakea lisää ruokaa?

Myös ruokailun valvontaa sekä kouluruokailuun varattua aikaa ja porrastusta kannattaa koulun taholta suunnitella miellyttävän ruokailukokemuksen onnistumiseksi.

Vinkki!

Oppilaiden kanssa on hyvä luoda yhteiset Pelisäännöt kouluruokailuun vaikka heti lukuvuoden alussa. Kouluruokailussa onnistumista voidaan myös seurata Ideakortin Minä onnistun koululounaalla! avulla.

Katso myös, miten linjastoa järjestelemällä voidaan vaikuttaa kasvisten menekkiin kouluruokailussa: Lisää kasviksia koululounaalle!

Tehtävä on muokattu Kouluruoka Rokkaa! -materiaalista.